Het Haagse Repair Café

Foto: 
Functie: 
De vrolijke en handige vrijwilligers van het rondreizend kluscircus

"Ik heb niet veel centjes en het is geweldig dat het Repair Café op deze manier helpt"

Twitter: 

@RCDenHaag

Mijn groene jasje: 

Kapotte lampen, haperende elektrische tandenborstels, ontplofte stofzuigers, overslaande Cd-spelers, een oververhitte grill.  Werkt een apparaat niet goed of is die er plotseling mee opgehouden? Bij het Haagse Repair Café ben je aan het goede adres om gratis of tegen een kleine fooi een diagnose te laten stellen en zo mogelijk zelfs weer aan de praat te krijgen. “Er is meer te maken dan men denkt”, schalt het door het kluscafé. De vrijwilligers van het Repair Café dragen het groene jasje van The Green Jacket omdat ze voorkomen dat spullen voorbarig naar de schroot gaan.

 

Het Haagse Repair Café is een rondreizend kluscircus van handige vrijwilligers. Eén tot twee keer per maand strijkt het Repair Café in een buurthuis neer voor de helpende hand bij haperende thuistechniek. “De diagnose is het belangrijkste”, zegt vrolijke vrijwilliger Huib. Hij is één van de vaste krachten en heeft altijd zijn eigen gereedschapskist bij de hand. In buurthuis DeeDrie in het Zeeheldenkwartier ontwaar je gereedschap, klusgerei, meetinstrumenten, naaimachines, en het is er gezellig druk. Naast reparatie van huishoudelijke apparatuur, naaien ze hier ook een nieuwe naad, zoom of rits in kapotte kleding. En voor een glimlach wordt hier van alles uit de kast gehaald. Want dat is het belangrijkste dat Repair Café wil bereiken. Mensen met een kleine portemonnee niet op kosten jagen, maar hun apparaten langer mee laten gaan. Bij de ingang staat een fooienpot en daarin wordt de kleinste en vrijwillige donatie gewaardeerd.

 

“Ik ben helemaal niet handig, vooral niet met elektrische apparatuur”, zegt Patrick. Hij heeft eerder al de huistelefoon laten repareren en nu is de kapotte Cd-speler aan de beurt. “Dit bevalt prima én het is zonde van het geld om een nieuwe te kopen als met een goedkoop onderdeel (in dit geval een condensator van  rond €1,50) het te repareren is.”

 

Tijdens het klussen wordt koffie en thee geschonken met iets lekkers erbij. De vrijwilligers krijgen zo de tijd om de boel grondig te checken en een reparatieplan te maken.  “50% procent is te maken”, schat Huib in. “Dan hebben we ons best gedaan om iets een tweede leven te geven en dan gaat het terecht naar het milieupark.” De eenvoudige elektronica en mechanica hebben de beste kans van slagen. Hoe moderner de apparatuur, hoe kleiner vaak de componenten en dus hoe ingewikkelder het probleem te traceren is. “Op een printplaat of chip is het defect nauwelijks te zien, laat staan dat de boel in zo’n miniatuur-bedrading te repareren is.” Daar laten de vrijwilligers zich niet door weerhouden; alle  apparaten gaan uit elkaar voor een diagnose. Ook het internet wordt geraadpleegd voor gebruiksaanwijzingen en constructie-modellen.

 

Vaak kan je met eenvoudige middelen een defect oplossen. “Een schuurpapiertje over een verroest contactpunt doet wonderen”, zegt Huib over zijn trukendoos. “Daarmee was de stroomverbinding hersteld, meneer weer dolgelukkig met zijn oude vertrouwde schemerlamp.“

 

Waren de vrijwilligers voorheen veelal thuishobbyisten voor familie en vrienden, nu kunnen ze hun talenten over heel Den Haag uitspreiden en daarvoor lof incasseren. En dat vinden ze leuk. Want de pret straalt van de gezichten als een reparatie slaagt. Bij vrijwilliger én klant. “Mijn Cd-speler is gemaakt, ik ben er hartstikke blij mee”, zegt de 53-jarige Mina. Ze is voor de eerste keer bij het Repair Café; een goede vriend heeft haar getipt. “Ik heb niet veel centjes en het is geweldig dat jullie op deze manier helpen.” Het probleem is vrij makkelijk te verhelpen: er zit stof in de Cd-speler. Een klein probleem met een groot resultaat want de muziek is terug in huize Mina; van hindoestaans, hiphop tot meditatiemuziek. “Muziek is een groot deel van mijn leven. Ik ga thuis gelijk een CD opzetten en dansen.”

 

Via NLdoet heeft de 29-jarige Willem zich aangemeld als vrijwilliger en hij heeft het direct druk. Want hij is bijzonder thuis in de moderne techniek van chips en printplaten. In zijn werkende leven, ontwikkelt Willem programmatuur voor drones. In een ochtend repareert hij een stofzuiger, een cd-speler en wordt hij geraadpleegd door de klushobbyisten die meer van de generatie ,simpele elektronica’ zijn. Al is het spannender om met drones te werken, helpen bij het Repair Café bevalt zo goed dat hij als jongste bediende van plan is te blijven. “Het is altijd leuk om te voorkomen dat een apparaat naar de schroot gaat.”

 

Een dame uit Zoetermeer heeft het Repair Café opgeduikeld via internet voor een ontplofte Dyson-stofzuiger van haar zoon. “Die wilde hij al naar het grofvuil brengen maar dat heb ik voorkomen. Hij gooit altijd alles weg, ik niet.” Het kost tijd en moeite om de klus te klaren. Eerst stofzuiger uit elkaar om een gebroken koolborstel aan te treffen, dan naar de onderdelenwinkel voor een nieuwe en vervolgens vervangen. Al met al een geslaagde reparatie van twee uur. In het buurthuis bromt de Dyson als vanouds en volbrengt een eerste test naar behoren. “En het was nog gezellig ook met koffie en een broodje”, glundert de Zoetermeerse. Ze gaat gauw op weg naar haar zoon in Berkel en Rodenrijs om het succes met trots te showen.

 

Het Repair Café timmert lekker aan de weg en verovert steeds meer aanhang en klandizie. Zoals de Zoetermeerse binnenkort ook haar kapotte naaimachine ter observatie komt brengen. Een vaste stek in ieder stadsdeel van Den Haag is de wens om de formule uit te bouwen en meer ruggengraat te geven. Want het Repair Café groeit uit haar (groene) jasje.

 

http://repaircafe.nl/denhaag/

https://www.facebook.com/RepairCafeDenHaag